Nina Kramberger

Nina Kramberger se je rodila leta 2000 v Mariboru. Baletno izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru je leta 2019 zaključila z odliko. Vsa leta šolanja na umetniški gimnaziji je sodelovala v predstavah SNG Maribor in se udeleževala baletnih tekmovanj tako doma kot v tujini. Na slovenskem baletnem tekmovanju Baltek je osvojila 3. in pozneje 2. mesto, na tekmovanju TUTU je dosegla 1. mesto s skupino in 2. mesto v kategoriji solistov. Sodelovala je na tekmovanju Balance v Sarajevu, kjer je zasedla 2. mesto, in na tekmovanju Mia Čorak Slavenska v Zagrebu, kjer je leta 2016 prejela bronasto medaljo, leta 2018 srebrno v kategoriji juniorjev, leta 2021 pa bronasto v kategoriji seniorjev.
Leta 2019 se je po opravljeni avdiciji pridružila skupini Ballet Cymru 2 v Walesu (VB) in plesala v njenih predstavah. V sezoni 2020/2021 je začela sodelovati s SNG Opera in balet Ljubljana, kjer je zaposlena od julija 2021.
Že v času šolanja je v SNG Maribor nastopila v predstavah, kot so Hrestač, Gusar, Labodje jezero in Giselle, z zadnjima je z mariborskim ansamblom gostovala tudi v več gledališčih v Italiji. Z Društvom baletnih umetnikov Slovenije je sodelovala pri predstavah Romeo in Julija, Carmen, Ratatouille in Dama s kamelijami (kot Madame Duvernoy). Plesala je na številnih baletnih koncertih, med drugim leta 2016 na svečanem baletnem koncertu s podelitvijo strokovnih nagrad Lydie Wisiakove ter Pie in Pina Mlakarja ter leta 2019 na svečanem baletnem koncertu ob 100. obletnici slovenskega baleta, ko je odplesala odlomek iz prvega slovenskega baleta Možiček v koreografiji Ika Otrina. Z ljubljanskim baletom je nastopila v predstavah Dunajski večer, s katero je z ansamblom gostovala tudi v Madridu na festivalu Veranos de la Villa, Strune, Veliki Gatsby, Hrestač (v vlogi male Klare), Gusar (Gulnar), v okviru festivala Junij v Ljubljani pa je na Kongresnem trgu nastopila v Grand pas de deux iz baleta Don Kihot.