Filip Jurič

Filip Jurič (Maribor, 1995) je leta 2014 uspešno zaključil izobraževanje na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor in za izjemne dosežke v času šolanja prejel diplomo dr. Romana Klasinca. Med šolanjem se je izpopolnjeval na seminarjih v tujini: Stage internazionale di danza, seminar v milanski Scali, seminar Bartholin Kraljeve danske baletne akademije v Kopenhagnu, na 25. in 26. mednarodnem poletnem plesnem seminarju Madžarske plesne akademije v Budimpešti. Udeležil se je več tekmovanj, na 11. in 13. tekmovanju mladih baletnih plesalcev Slovenije je dvakrat prejel prvo nagrado in zlato plaketo. Dragocene odrske izkušnje je pridobival v predstavah Baleta SNG Maribor (Giselle, Don Kihot, Navihanka, Labodje jezero, Hrestač), med njegovimi vidnejšimi vlogami je bila naslovna v koprodukcijskem baletu Cipollino (A. Lukjanov po H. Majorovu; Konservatorij za glasbo in balet Maribor in SNG Maribor).

Po zaključenem šolanju je postal član Mladega slovenskega baleta pri Društvu baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), jeseni 2014 pa se je pridružil baletnemu ansamblu SNG Maribor, kjer je plesal vidnejše vloge v predstavah klasičnega baleta, kot so: Labodje jezero (Pas de trois), Gusar (Lankendem, suženj), Giselle (kmečki pas de deux), Silfida (Gurn), Grk Zorba (Yorgos), Pepelka (Varuh užitka), in sodobnega baletnega repertoarja, kot so: Tango, Stabat mater, Posvetitev pomladi, Peer Gynt, Hora, Handman, Radio & Juliet in Kekec koreografa E. Cluga (naslovna vloga), Nevarna razmerja, Romeo in Julija, Carmen, Jevgenij Onjegin, Smrt v Benetkah koreografinje V. Turcu, Left right left right (A. Ekman), Walking Mad (J. Inger), Cantata (Bigonzetti). Z Baletom SNG Maribor je gostoval na pomebnejših svetovnih festivalih, med njimi so Iberoameriški gledališki festival v Bogoti (Kolumbija), mednarodni festival Cervantino v Guanajuatu (Mehika), festival Dance Open v Sankt Peterburgu, Dance Brno, European Music open v Oradei (Romunija), in v gledališču Boljšoj v Moskvi.

Plesal je v produkcijah DBUS Carmen (Don José), Dama s kamelijami (Plesis), Romeo in Julija (Romeo, Tybalt) in Giselle (kmečki pas de deux) ter s klasičnimi in sodobnimi izvedbami sodeloval na številnih baletnih koncertih po Sloveniji, opazno na svečanem baletnem koncertu ob stoti obletnici slovenskega baleta, kjer je plesal odlomek iz prvega slovenskega baleta Možiček (Ipavec, Otrin), duet iz Hore (Balanescu, Clug) in miniaturo za dva Kajn in Abel (Polenc, Mokranjac, Dedović). S slednjo je gostoval na mednarodnem baletnem festivalu IFBM v Miamiju (ZDA).

Od jeseni 2020 je kot baletni solist angažiran v SNG Opera in balet Ljubljana. Plesal je Lankendema v baletu Gusar, nastopil v koreografiji Lukasa Zuschlaga v operi Cavalleria rusticana in na spletnem koncertu (P)osebno 2 (Zuschlag, Saint-Saëns: Živalski karneval – Labod).

Aktualizacija: september 2021