Anael Martín

Anael Martín je poklicno pot začela pri Kubanskem narodnem baletu, kjer je plesala petindvajset let, postala prva solistka, profesorica ter baletna korepetitorka.

Učila se je pri Fernandu Alonsu, Karemii Moreno, Aurori Bosch, Loipi Araújo, Josefini Méndez, Mirti Plá, Azariju Plisetskem, Hugu Guffantiju in drugih velikih plesalcih. Nastopila je v vseh predstavah klasičnega repertoarja Kubanskega narodnega baleta. Sodelovala je s številnimi priznanimi domačimi in tujimi koreografi, kot so: Alberto Méndez, Alberto Alonso, Iván Tenorio, Antonio Gades, José Antonio Ruiz, Maria Rovira, Brian Macdonald, Máximo Morricone in Hilda Riveros. V svojem repertoarju ima tudi folklorne, neoklasične in sodobne koreografije.

S Kubanskim narodnim baletom je obiskala več kot petdeset držav v Ameriki, Aziji in Evropi ter plesala v najuglednejših gledališčih, kot so Boljšoj in Marijino gledališče v Rusiji, gledališče na Elizejskih poljanah v Parizu, Colón v Buenos Airesu ter Metropolitanska opera in Kennedy Center v Združenih državah Amerike. Svoje znanje je delila na številnih domačih in mednarodnih festivalih.

Od selitve v Francijo leta 2001 je kot profesorica in asistentka koreografije sodelovala z baletno skupino Blance Li. V pariški operi je delovala kot profesorica in asistentka za vaje na odru.

Štiri leta je bila umetniška koordinatorka in profesorica klasičnega baleta na Andaluzijskem plesnem centru (Centro Andaluz de Danza) v Sevilli.

Kot profesorica je gostovala v Anhaltisches Theater v Dessau, v Komični operi v Nemčiji, pri španski Narodni plesni skupini (Compañía Nacional de Danza), v Narodnem plesnem centru (Centre National de la Danse), v Lyonski operi, pri Finskem nacionalnem baletu, sodelovala je s Joséjem Carlosom Martínezom in solisti pariške opere. Vodila je seminarje na vseh konservatorijih za plesno umetnost v Andaluziji.

Med letoma 2015 in 2019 je bila korepetitorka baleta pri španski Narodni plesni skupini.

Leta 2019 jo je Konservatorij za ples María de Ávila povabil k sodelovanju kot strokovnjakinjo za klasični baletni repertoar in plesni slog kubanske baletne šole.

Od leta 2016 sodeluje na baletnem seminarju v Saporu na Japonskem (Sapporo Art Park Ballet Seminar).