Alessandra Pasquali

Alessandra Pasquali je bila rojena v Italiji. Plesno se je izobraževala na Baletni šoli v Elmhurstu (Anglija) in se po uspešno zaključenem šolanju pridružila baletnemu ansamblu Dunajske državne opere, ki ga je najprej umetniško vodila Anne Woolliams, zatem pa Renato Zanella. V dvanajstih letih angažmaja v slovitem gledališču je velikokrat nastopila tudi na novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov, ki ga v živo predvajajo številne televizijske postaje po vsem svetu, ter na inavguraciji slovitega Dunajskega opernega plesa.

Leta 2005 je postala članica Državne opere v Berlinu in plesala pod umetniškim vodstvom Vladimirja Malakhova. Mnogo let pozneje je v istem ansamblu začela delovati kot baletna mojstrica in asistentka številnih koreografov, kot so David Dawson, Mauro Bigonzetti, Giorgio Madia in Sidi Larbi Cherkaoui.

V dvorcu Friedrichstadt-Palast v Berlinu, ki velja za enega največjih uprizoritvenih prizorišč v Evropi, so ji ponudili mesto prve baletne mojstrice, kar ji je omogočilo, da je poleg z drugimi slovitimi umetniki sodelovala tudi s slavnima modnima oblikovalcema Jean-Paulom Gaultierjem in Thierryjem Muglerjem.

Alessandra Pasquali danes živi in dela v Berlinu. Kot neodvisna gostujoča baletna pedagoginja redno sodeluje s številnimi baletnimi ansambli po Evropi, med katerimi velja omeniti zlasti Kraljevi balet v Londonu, gledališče La Scala v Milanu, baletni ansambel Dunajske državne opere in Züriški balet. Deluje tudi kot svetovna ambasadorka podjetja Adidas za balet in članica žirij številnih baletnih tekmovanj.