Giuseppe Verdi

Nabucco

  • Opera v štirih dejanjihI
  • premiera 2. februarja 2012, predstava traja 2 uri in petinštirideset minut ter ima dva odmora I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
14. september 2019 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Gianluca Marcianò

Marko Kobal
Branko Robinšak
Ivica Čikeš k. g.
Dragana Radaković k. g.
Elena Dobravec
Zoran Potočan
Rusmir Redžić
Sandra Vidovič Mlakar
18. oktober 2019 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Gianluca Marcianò

Marko Kobal
Branko Robinšak
Ivica Čikeš k. g.
Dragana Radaković k. g.
Elena Dobravec
Zoran Potočan
Rusmir Redžić
Sandra Vidovič Mlakar
20. december 2019 19:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Gianluca Marcianò

Marko Kobal
Jure Kušar
Juan Vasle
Dragana Radaković k. g.
Elena Dobravec
Janko Volčanšek k. g.
Aljaž Žgavc
Marina Đonlić
3. junij 2020 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana

Opera Nabucco je pri našem občinstvu izredno znana in priljubljena predvsem zaradi znanega zbora Splavaj, misel. Pri nas je bila prvič uprizorjena leta 1959, ponovno pa v sezoni 2000/2001, ob stoti obletnici skladateljeve smrti.

Verdijevo legendarno mladostniško delo je že kmalu po prvi uprizoritvi leta 1842 v Milanu začelo svoj zmagoviti pohod po svetu. Uspeh te opere temelji na ekspresivnih recitativih, ki se iztekajo v spevne arije in ansamble, in slovesnih zborih. Libretista Solero je navdihnila starozavezna biblijska zgodba, nastala po Danielovi knjigi Stare zaveze, ki govori o asirskem voditelju Nabukadnezarju in njegovem boju proti Izraelcem. Rivalstvo med Nabuccovima hčerama Feneno in spletkarsko Abigaillo, ki se borita za ljubezen izraelskega voditelja Izmaela, pa zgodbo še dodatno zaplete.

Giuseppe Verdi (Roncole, 1813 – Milano, 1901) ni bil le velik umetnik in glasbeni genij, temveč tudi simbol združujoče se nacije. Vendar pa so bila potrebna leta trdega dela, v katerih si je skladatelj gradil svoj osebni slog in ko vsaka nova opera še nikakor ni pomenila novega uspeha. Tako je bila 9. marca 1842  uprizorjena zmagoslavna premiera Nabucca v milanski Scali. Za Verdija se je začelo obdobje, ki ga je pozneje imenoval “galjotska leta”:  v letih od 1842 do 1851 je napisal kar štirinajst oper. Po operi Ernani, ki je doživela premiero v gledališču La Fenice v Benetkah (1844), so ga, denimo, slavili tudi kot narodnega junaka.