Wolfgang Amadeus Mozart

Figarova svatba

  • Komična opera v štirih dejanjih, izvedba v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisiI
  • premiera 10. 3. 2016, predstava traja 3 ure in petnajst minut ter ima en odmor I
  • datumi predstav
Nakup vstopnic
21. oktober 2017 19:30 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Igor Švara

Slavko Savinšek
Galja Gorčeva
Štefica Stipančević k. g.
Robert Vrčon
Elena Dobravec
Mirjam Kalin
Saša Čano
Andrej Debevec
Matej Vovk
Martina Robinšak k. g.
Robert Brezovar
22. oktober 2017 17:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Igor Švara

Slavko Savinšek
Galja Gorčeva
Štefica Stipančević k. g.
Robert Vrčon
Elena Dobravec
Mirjam Kalin
Saša Čano
Andrej Debevec
Matej Vovk
Martina Robinšak k. g.
Robert Brezovar
23. oktober 2017 11:00 SNG Opera in balet Ljubljana Obvestilo Dirigent: Igor Švara

Ivan A. Arnšek
Maja Ceglar k. g.
Zala Hodnik k. g.
Luka Ortar k. g.
Inez Osina Rues k. g.
Anemarija Štefančič k. g.
Juan Vasle
David Čadež
Matej Vovk
Urška Kastelic k. g.
Robert Brezovar
5. junij 2018 11:00 SNG Opera in balet Ljubljana
6. junij 2018 11:00 SNG Opera in balet Ljubljana

Veseli dan ali Figarova svatba (La folle journée ou le mariage de Figaro, 1784) je vrhunska literarna predloga velikega mojstra Pierra Augustina Carona de Beaumarchaisa (1732–1799), ki je bila pravi dinamit za tedanji režim. Ne samo da je bil avtor prvi literat, ki je po zaslugi uspešnega dela obogatel, gledališka premiera je bila zelo odmeven dogodek, na katerega so ljudje dobesedno drli. Figaro je bil znanilec skorajšnjih socialnih sprememb v obliki poznejše francoske revolucije, in celo sam Napoleon je izjavil, da je to delo kot revolucija v akciji. Na Dunaju predstave po tej predlogi niso bile dovoljene, čeprav je car objave dela dopuščal. Tako je tudi Lorenzo da Ponte (1749–1838), avtor libreta za opero Wolfganga Amadeusa Mozarta (1756–1791), prejel dovoljenje za stvaritev, če le ne bo vsebovala česa, kar bi lahko prizadelo ugled gledališča pod patronatom njegovega veličanstva. K sreči Mozart ni imel političnih interesov in so ga bolj od tozadevne vsebinske note pritegnili dodelana zgodba in izbrušeni karakterji. Da Ponte je libreto oklestil socialnih in političnih referenc ter zmanjšal število oseb, od petih so ostala štiri dejanja, karakterji pa so, prav zahvaljujoč skladateljevemu pogledu na svet, postali vedrejši. Mozartova Figarova svatba, ki je bila z veličastnim uspehom prvič uprizorjena na Dunaju leta 1786, je vrhunsko delo svoje dobe in glasbena mojstrovina za vse čase. Je tudi pojem komične opere in lahko rečemo, če malo izvzamemo Verdijevega Falstaffa ali Rossinijevega Seviljskega brivca, da v tem žanru ni bilo ustvarjenega nič bolj popolnega. Mozart je namreč skomponiral glasbo, ki bistroumno in profano dogajanje pičlih dvanajstih ur dobesedno zavrti v živahen in duhovit preplet najrazličnejših peripetij. Figaro in njegova zaročenka, služabnica Suzana, načrtujeta srečno prihodnost, ko se grof odloči, da bo uveljavil pravico do prve noči. To pa je povod za celo vrsto zapletov, saj se grofica in Suzana združita v načrtu, da mora grofa doleteti pravična kazen.

Opero bo kot svoj debi na našem odru režirala Yulia Roschina, ki je do sedaj na tem področju že sodelovala s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem, Cankarjevim domom in mariborsko Opero. Scenografija in kostumografija bosta v rokah njene stalne sodelavke Vasilije Fišer, orkestru bo dirigiral Marko Hribernik.

Življenjepisi:
Ustvarjalci predstave:
Marko Hribernik, Yulia Roschina, Vasilija Fišer, Jaka Varmuž, Matjaž Farič, Tatjana Ažman, Željka Ulčnik Remic

Solisti:
Ivan Andres Arnšek, Slavko SavinšekMaja Ceglar, Galja Gorčeva, Norina Radovan, Rebeka Radovan, Urška Arlič Gololičič, Zala Hodnik, Elvira Hasanagić, Štefica Stipančević, Peter Martinčič, Luka Ortar, Robert Vrčon, Elena Dobravec, Nuška Drašček Rojko, Inez Osina, Dunja Spruk, Zdenka Gorenc, Mirjam Kalin, Vlatka Oršanić, Anemarija Štefančič, Saša Čano, Juan Vasle, Andrej Debevec, Rusmir Redžić, David Čadež, Matej Vovk, Edvard Strah, Anea Mercedes Anžlovar, Urška Kastelic, Martina Robinšak