Lukas Zuschlag

Lukas Zuschlag prihaja iz Celovca v Avstriji, kjer je končal gimnazijo in zasebno baletno šolo pri profesorju Marjanu Krulanoviću. Leta 2004 se je zaposlil v SNG Opera in balet Ljubljana, leta 2007 je postal solist, leta 2015 pa priznani solist našega baletnega ansambla.

Doslej je med drugim nastopil v baletih Romeo in Julija (Romeo), Doktor Živago (Živago), Coppelia (Franc), Tristan in Izolda (Tristan), Giselle (Albrecht), La Sylphide (James), Labodje jezero (Rothbart), Pepelka (Princ), Don Kihot (Espada), Picko in Packo (Packo), Kdo je najmočnejši na svetu (Mišji princ).

Lukas Zuschlag je prejel več nagrad, med njimi stanovsko nagrado Lidije Wisiak, Guest Star Award in nagrado Kulturförderpreis s področja uprizoritvenih umetnosti v Avstriji.

Ob aktivni plesni karieri se posveča tudi koreografiji in pedagoškemu delu na področju baleta in sodobnega plesa na različnih tečajih v Avstriji in Sloveniji. Leta 2015 je dobil posebno priznanje za izvirno koreografijo na slovenskem baletnem tekmovanju TEMSIG. Leta 2016 je sodeloval kot koreograf pri operi Otello v koprodukciji s Cankarjevim domom ter pri otroškem muzikalu Der Lebkuchenmann v Deželnem gledališču Celovec.

Aktualizacija: januar 2017