90 let Henrika Neubauerja

Operni režiser, koreograf, redni profesor na Akademiji za glasbo, zdravnik, publicist, zgodovinar opere in baleta Henrik Neubauer je rojen 17. 4. 1929 na Golniku.

Leta 1953 je v razredu profesorice Lidije Wisiakove diplomiral na Srednji baletni šoli v Ljubljani, isto leto je promoviral na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. V sezoni 1959/1960 je bil aspirant na koreografski fakulteti Državnega gledališkega inštituta v Moskvi, v sezoni 1964/1965 pa kot štipendist Fordovega sklada na baletnem izpopolnjevanju v ZDA, kjer je leta 1965 prejel diplomo predavatelja plesne pisave Labanotation.

Najprej je bil član in solist ljubljanskega baleta (1946–1957), nato asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani (1957–1961), šef baleta in koreograf ljubljanskega baleta (1960–1972), direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana (1972–1982) ter umetniški vodja Opere in baleta SNG v Mariboru (1984–1986). Od leta 1989 do 2002 je predaval na ljubljanski Akademiji za glasbo na pevskem oddelku in v operni šoli, pozneje pa tudi na Višji šoli za učitelje baleta v Ljubljani.

Od leta 1973 deluje v Mednarodnem gledališkem inštitutu (ITI-Unesco), kjer je bil predsednik Slovenskega centra (1992–2000), generalni sekretar plesnega komiteja, tehnični svetovalec izvršnega komiteja in član predsedstva komiteja za glasbeno gledališče. Je aktivni član Dance Notation Bureau v New Yorku. Bil je predsednik Skupnosti slovenskih koncertnih agencij, predsednik koordinacijskega odbora nekdanjih Jugoslovanskih koncertnih agencij, predsednik Kolesarske zveze Slovenije, član terminološke komisije Inštituta za slovenski jezik Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti, član odbora za pripravo kulturno-umetniškega programa kulturnega doma Ivana Cankarja v ustanavljanju, član sveta za glasbeno izobraževanje Ministrstva za šolstvo, znanost in šport in Ministrstva za kulturo RS, član programskega odbora Mariborske filharmonije, predsednik Društva baletnih umetnikov Slovenije, predsednik Slovenskega komornega glasbenega gledališča, predstavnik Festivala Ljubljana v Združenju evropskih glasbenih festivalov in v Komiteju za zunajevropske umetnosti ter predsednik in član v številnih drugih tujih in domačih organizacijah.

Leta 1970 je postal častni doktor Univerze za ples v Parizu (Université de la danse Paris), leta 1964 je dobil za žanrski film Na konicah prstov drugo nagrado na 3. republiškem festivalu amaterskega filma Slovenije in četrto nagrado na 8. festivalu amaterskega filma Jugoslavije ter tretjo nagrado za igrani film Vizija, leta 1971 je prejel red dela z zlatim vencem, leta 1973 priznanje položaja umetnika izjemne kvalitete komisije za razvrščanje umetnikov, leta 1977 je postal častni član baletne skupine Lidije Sotlar, na Jugoslovanskem opernem bienalu je leta 1978 dobil priznanje za najboljšo režijo (Carmen), na Jugoslovanskem baletnem bienalu leta 1981 pa priznanje za najboljšo koreografijo (Romeo in Julija), od leta 1983 je častni član plesnega komiteja ITI, leta 1986 je kot režiser skupaj z ansamblom Opere SNG Maribor dobil priznanje 10. jugoslovanskega opernega bienala za izredno kreativno izvedbo Kralja Leara D. Božiča in isto leto priznanje Koncertne poslovalnice Maribor za dolgoletno sodelovanje. Leta 1989 je prejel priznanje pomembnih umetniških del Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani, leta 2000 Škerjančevo priznanje Srednje glasbene in baletne šole v Ljubljani in Betettovo listino kot skupinsko priznanje sodelavcem Enciklopedije Slovenije, leta 2001 priznanje Ministrstva za šolstvo, znanost in šport in Ministrstva za kulturo RS ob 30-letnici tekmovanj mladih slovenskih glasbenikov in baletnih plesalcev, 2003. je dobil nagrado glavnega mesta Ljubljana, 2009. pa ga je predsednik republike dr. Danilo Türk odlikoval z zlatim redom za zasluge za izjemno delo in zasluge pri uresničevanju suverenosti, ugleda in napredka Republike Slovenije v kulturi.

Poleg več kot 80 plesnih vlog v baletnih predstavah na odru ljubljanske Opere predstavlja njegov ustvarjalni opus v Sloveniji pa tudi v Avstriji, Italiji, Hrvaški, Srbiji, Irski, Bolgariji, Slovaški prek 80 baletnih koreografij na glasbo tujih in slovenskih skladateljev, 80 koreografij v opernih in dramskih predstavah, prek 40 koreografij za posebne prireditve, 33 opernih in operetnih režij in 15 režij dramskih iger v francoščini.

Napisal je 30 knjig in prek 500 člankov s področja opere in baleta ter sodeloval pri okrog 20 enciklopedičnih edicijah domačih in tujih založniških hiš. Bil je tudi glavni in odgovorni urednik gledališkega lista Opere in baleta SNG Ljubljana, član uredništva gledališkega lista Opere in baleta SNG Maribor in sodeloval pri izdajah Glasbeno-narodopisnega inštituta v Ljubljani ter uredil več zbornikov z gledališkega področja.

Predaval je na različnih univerzah v ZDA, na Finskem, v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem, v Belgiji, Franciji, v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in v Sloveniji. V letih 2001 in 2005 je bil gostujoči profesor na Visoki šoli za igralsko umetnost Ernsta Buscha v Berlinu (Hochschule für Schauspielkunst Ernst Busch), leta 2004, 2008 in 2009 pa na mednarodnem baletnem seminarju v Wolfseggu v Avstriji. Na 35. svetovnem kongresu Medarodnega gledališkega inštituta v Segoviji (Španija) je bil imenovanj za častnega člana te ugledne mednarodne organizacije, novembra 2018 pa je na osrednji prireditvi ob obeleževanju 70-letnice omenjene organizacije prejel posebno odlikovanje za svoje dolgoletno predano delo v mednarodnem prostoru.

Dr. Henriku Neubauerju ob visokem osebnem jubileju izrekamo iskrene čestitke in sem mu ob tej priložnosti zahvaljujemo za njegov prispevek k slovenskemu baletu in zvestobo umetnosti.