Kulturni bazar

Dobrodošli v Operi

Tudi letos sodelujemo na Kulturnem bazarju v Cankarjevem domu, ki bo 31. 3. 2016.
Svoja vrata bomo na široko odprli vsem, ki skrbite za kulturno pismenost mladih.

Ogleda hiše ob 9. in 10. uri
Trajanje 45 minut
2 x do 25 udeležencev.
Na vodenem ogledu osrednje slovenske operne in baletne hiše bodo udeleženci pobliže spoznali prenovljeno stavbo, novosti, zakulisje in male skrivnosti nacionalnega opernega gledališča. Poleg tega vas bomo opozorili, na kaj je traba paziti, ko izbiramo predstavo za otroke, kaj upoštevati in kako oblikovati program operne in baletne vzgoje skozi triadni sistem OŠ.

Predstava Dnevnik Ane Frank ob 11. uri
Do 100 udeležencev.
Za učitelje OŠ in SŠ.

G. Frid: DNEVNIK ANE FRANK, monoopera
Dirigent: Aleksandar Spasić
Režiser: Rocc
Solistka in glasbeni trio
Leta 2015, ko smo praznovali 70. obletnico konca druge svetovne vojne in se spomnili tudi obletnice smrti Ane Frank v koncentracijskem taborišču, je bil primeren čas, da smo v Sloveniji prvič predstavili pretresljivo delo, ki je bilo v zadnjih letih največkrat izvajana opera še živečega komponista v zadnjih letih. Delo izjemne umetniške moči, monoopero v enaindvajsetih slikah, je skladatelj ustvaril po motivih znamenitega Dnevnika Ane Frank. Zgolj v eni sami uri smo priča čustvovanju trinajstletne deklice in njenemu dveletnemu življenju v skrivališču na podstrešju v hiši sredi Amsterdama. Skladatelj Grigorij Frid je z ekspresivno glasbo sledil njeni usodi vse do aretacije avgusta 1944. V operi se tako kot v dnevniku izraža strahovit čustveni pritisk, ki ga doživlja deklica, pa tudi njena neupogljiva volja do življenja.
Predstavo bomo izvedli v novo odprtem komornem uprizoritvenem prostoru »-3«, ki sprejme do 100 obiskovalcev.
Čas trajanja: 60 minut

Doktor Živago – voden ogled vaje za baletno predstavo in pogovor ob 11.30
Za učitelje OŠ in SŠ

• Glasba: Šostakovič, Rahmaninov, Myaskovsky, Schnitke, Vasks (izbor)

• Dirigent Marko Gašperšič / Aleksandar Spasić

• Odrska priredba romana: Jiří in Otto Bubeníček

• Koreograf Jiří Bubeníček

• Scenograf Otto Bubeníček

• Kostumografka Elsa Pavanel

• Dramaturgija: Tatjana Ažman

Baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Kratek vsebinski opis predstave
Doktor Živago, ena od najlepših in najpretresljivejših ljubezenskih zgodb v svetu umetnosti, je roman ruskega pisatelja Borisa Pasternaka, ki je leta 1958 prejel Nobelovo nagrado za književnost. Izredno osebna in filozofska pripoved govori tudi o vidikih sistema in vplivih revolucije na razvrednotenje posameznika, kar seveda ni ugajalo oblastem takratne Sovjetske zveze. Zavoljo velikega pritiska nanj se je moral pisatelj prestižni nagradi odpovedati. Nato je bil Živago dolga leta doma nezaželen in pravo veljavo so mu omogočile šele družbene spremembe v devetdesetih letih. Medtem pa je roman na Zahodu postal velika uspešnica, prevedena v številne jezike. V znameniti britansko-ameriški filmski različici v režiji Davida Leana iz leta 1965 je izpostavljena intimna ljubezenska zgodba med doktorjem Živagom in Laro. »Okužila« je gledalce in filmski svet (film je prejel pet oskarjev in pet zlatih globusov) ter postala klasika. Nedavno je na Broadwayu doživela krst ameriška izvedba istoimenskega muzikala, ki je pred tem uspešno polnil dvorane v Avstraliji in na Švedskem, vse več je ekranizacij. Baletne poustvaritve do sedaj še ni bilo in tako bomo na našem odru prvič obudili znamenito zgodbo kot dramski balet, ki bo svojo snov črpal predvsem iz ljubezenske zgodbe in vprašanja osebne svobode.Ustvarjalca predstave bosta zelo znana baletna umetnika, brata Jiří in Otto Bubeníček, ki sta svoji karieri dopolnila v hamburškem baletu Johna Neumeireja, danes pa se lahko pohvalita kot avtorja izjemno uspešnih predstav na uglednih plesnih odrih. Orkestru bo dirigiral maestro Marko Gašperšič.
Pogovor: voden ogled vaje, ki ga bosta vodili umetniška vodja baleta SNG Opera in balet Ljubljana Sanja Neškovič Peršin in dramaturginja Tatjana Ažman. Voden ogled vaje je del »opismenjevanja« za baletno gledališče. Njegov namen je, da se pedagoške delavce seznani z »abecedo« klasičnega baleta in jim da možnost, da spoznajo ozadje nastanka baletne predstave (kar je povezano s konceptom Zaodrje predstavitve uprizoritvene umetnosti na Kulturnem bazarju).
Čas trajanja: 90 minut

Prijave: janja.piks@opera.si